Αυτόνομη Κατάδυση

Υπεύθυνος του κλάδου της Αυτόνομης Κατάδυσης είναι ο Νίκος Βαρδάκας με πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση αυτοδυτών και στην οργάνωση έργων περιβαλλοντικού και εξερευνητικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της ιστοσελίδας www.scubalife.gr

Δείτε περισσότερα »

Η αυτόνομη κατάδυση εντάσσεται ως δραστηριότητα στο ευρύτερο πεδίο του θαλάσσιου τουρισμού και αφορά στην επίσκεψη του υποβρύχιου περιβάλλοντος με χρήση αυτόνομης αναπνευστικής συσκευής. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 12 ετών και άνω και τα οποία διαθέτουν καλή σωματική υγεία. Είναι μια απόλυτα ασφαλής δραστηριότητα εφόσον υπάρξει εκπαίδευση και τηρούνται αυστηρά τα μέτρα και οι κανόνες ασφαλείας.

Η Ελλάδα ως χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού τμήματος βρέχεται από θάλασσα με μήκος ακτογραμμής που ξεπερνά τα 16.000 χλμ γεγονός που δημιουργεί μεγάλο εύρος βυθών, εξαιρετική τοπογραφία και μεγάλη βιοποικιλότητα. Διαθέτει ως επί το πλείστον διαυγή νερά και στη ζώνη της επικρατούν ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην Ελλάδα η αυτόνομη κατάδυση δεν έχει λάβει ακόμη τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη. Δεν έχουμε καταφέρει να την ορίσουμε ως παγκόσμιο καταδυτικό προορισμό και να την καταστήσουμε ανταγωνιστική στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού σε σχέση με γειτονικές χώρες όπως, η Τουρκία, η Μάλτα, η Κροατία και η Κύπρος οι οποίες έχουν αναπτύξει μια στρατηγική προώθησης του καταδυτικού τουρισμού.

Στο γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά και το νομικό πλαίσιο περί καταδύσεων που ίσχυε μέχρι το 2005 και απαγόρευε τη δραστηριότητα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια πλην συγκεκριμένων περιοχών. Έχοντας ως μοχλό το νόμο 3409/2005 και με την άρση της παραπάνω απαγόρευσης, η Ελλάδα με στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καταδυτικό προορισμό για τα 3,5 εκατομμύρια δυτών στην Ευρώπη αλλά και τα 22,1 εκατομμύρια δυτών παγκοσμίως (2007) με ετήσιο τζίρο τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το AlterTourism αναλαμβάνει την ανεύρεση και μελέτη των καταδυτικών τόπων για λογαριασμό περιφερειών και δήμων, για ενώσεις τουριστικών καταλυμάτων αλλά και για μεμονωμένα καταλύματα, παρέχοντας ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως:

  1. Ανάπτυξη τεχνογνωσίας μέσω μιας ορθολογιστικής και αειφόρου προσέγγισης
  2. Ανεύρεση, μελέτη και προβολή καταδυτικών τόπων
  3. Έκδοση έντυπου καταδυτικού οδηγού
  4. Προώθηση των καταδυτικών τόπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
  5. Διοργάνωση καταδυτικών εκδρομών ψυχαγωγικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα