Ανάβαση

Μέλος δικτύου:


Πηνελόπη Ματσούκα

website: www.anavasi.gr

Η εκδοτική – χαρτογραφική εταιρεία Ανάβαση δημιουργήθηκε από έμπειρους ορειβάτες με στόχο την παραγωγή αξιόπιστων και ποιοτικών πεζοπορικών χαρτών για το κοινό.

Οι χάρτες μας καταξιώθηκαν και αγαπήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όχι μόνο για την ακρίβεια των στοιχείων τους αλλά και για τις επιπρόσθετες πληροφορίες για τα μονοπάτια που περιέχουν.

Μέχρι σήμερα έχουμε εκδόσει περισσότερους από 100 τίτλους που καλύπτουν όλα σχεδόν τα βουνά και πολλά νησιά της Ελλάδας (βλ. κατάλογο εκδόσεων)

Παράλληλα δημιουργήσαμε ένα ειδικό κατάστημα – το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο ΑΝΑΒΑΣΗ – στο κέντρο της Αθήνας, στη Στοά Αρσακείου, που είναι και το κεντρικό σημείο διάθεσης των εκδόσεων μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εδώ και τρία χρόνια, η εκδοτική μας παραγωγή έχει ανοίξει φτερά σε ένα καινούργιο τομέα : τα λευκώματα της σειράς όπως πετάει ο γλάρος, με αεροφωτογραφίες που δίνουν μια ολοκληρωμένη εικαστική αποτύπωση της κάθε περιοχής που πραγματεύονται.

Εκτός από τις εκδοτικές μας δραστηριότητες, αναλαμβάνουμε επίσης για τρίτους:

  • την παραγωγή χαρτών σε οποιαδήποτε κλίμακα και μορφή (έντυπη, ηλεκτρονική, πινακίδα, τρισδιάσταση απεικόνιση και μακέτα)
  • την παραγωγή πεζοπορικών και άλλων θεματικών οδηγών και φυλλαδίων
  • τη διενέργεια αεροφωτογραφήσεων και παραγωγή λευκωμάτων

Το πελατολόγιό μας περιλαμβάνει:

  • νομαρχίες, δήμους, κοινότητες
  • αναπτυξιακές εταιρείες
  • μουσεία
  • ιδιώτες του τουριστικού τομέα

 

Πηνελόπη Ματσούκα

Η Πηνελόπη Ματσούκα γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη, το 1961. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Βέλγιο και τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Παγκράτι. Σπούδασε Οδοντιατρική, μεταπήδησε στη βιολογία και ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές της σπουδές στην Τουλούζη της Γαλλίας (έχοντας αποκτήσει ήδη δύο παιδιά).

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το WWF, ως υπεύθυνη του προγράμματος προστασίας των αρπακτικών πουλιών στη Δαδιά του Έβρου και στη συνέχεια, συμμετείχε ως περιβαλλοντολόγος σε χωροταξικές μελέτες και σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ειδική χωροταξική μελέτη Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, μελέτη χωρικών επιπτώσεων στην περιοχή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος κλπ).

Στα τέλη του 1997 ίδρυσε μαζί με τον τότε σύζυγό της την εκδοτική εταιρεία, Ανάβαση, με κύριο αντικείμενο την έκδοση πεζοπορικών χαρτών και οδηγών. Σήμερα, η Ανάβαση έχει εκδόσει περισσότερους από 100 τίτλους, κυρίως χάρτες, οδηγούς και ορισμένες μονογραφίες περιοχών ή βουνών. Έχει περπατήσει – και αναρριχηθεί – στα περισσότερα ελληνικά βουνά, στις ‘Αλπεις και την κεντρική Ασία (Παμίρ, Θιβέτ, Νεπάλ) και περπατάει η ίδια τα περισσότερα μονοπάτια που αποτυπώνονται στους χάρτες της Ανάβασης.

Το άλλο μεγάλο πάθος της, εκτός από τα βουνά, είναι η φωτογραφία φύσης και τοπίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά και με την αεροφωτογράφηση. Έχει ήδη εκδόσει 6 αεροφωτογραφικά λευκώματα στη σειρά «όπως πετάει ο γλάρος». Στόχος αυτών των λευκωμάτων είναι να περιγράψουν με εικόνες κάθε περιοχή που πραγματεύονται αλλά κυρίως να αναδείξουν την ομορφιά και τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού τοπίου και ιδιαίτερα την ανθρωπογενή του συνιστώσα.